Паска – це не просто випічка, а один із головних символів Великодня, який має глибокий духовний зміст. Традиція випікати паски існує століттями, і кожна господиня прагне зробити свою випічку особливою. В сучасному світі поряд із класичним рецептом з’явилося багато варіацій: сирні паски, шоколадні, бездріжджові тощо.
Класична дріжджова паска
Інгредієнти:
- 1 кг борошна;
- 500 мл молока;
- 50 г свіжих дріжджів;
- 200 г цукру;
- 200 г вершкового масла;
- 5 яєць;
- 1 ч. л. солі;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 150 г родзинок;
- 1 ст. л. коньяку.
Приготування:
- Дріжджі розчинити у теплому молоці, додати 1 ст. л. цукру та 3 ст. л. борошна. Залишити на 20 хвилин.
- У великій мисці збити яйця з цукром, ваніліном і сіллю.
- Додати опару, перемішати.
- Ввести розтоплене масло, коньяк, просіяне борошно. Замісити м’яке тісто.
- Вмішати запарені родзинки, залишити під рушником на 1,5–2 години.
- Викласти у змащені форми на 1/3 висоти.
- Дати підійти 30–40 хвилин, випікати при 180°C 40–50 хвилин.
- Остудити, прикрасити глазур’ю та посипкою.
Сирна паска без випікання
Інгредієнти:
- 500 г сиру (не зернистого);
- 150 г вершкового масла;
- 150 г цукрової пудри;
- 100 мл вершків 33%;
- 100 г родзинок;
- 50 г цукатів;
- 1 ч. л. ванільного цукру.
Приготування:
- Сир двічі перетерти через сито або збити блендером до однорідності.
- Збити масло з цукровою пудрою.
- Додати сир, вершки, ванільний цукор, добре перемішати.
- Вмішати родзинки, цукати.
- Викласти масу у форму, застелену марлею, накрити та поставити під прес на 12 годин у холодильник.
- Перекласти на тарілку, прикрасити горіхами, шоколадом чи сухофруктами.
Шоколадна паска
Інгредієнти:
- 700 г борошна;
- 300 мл молока;
- 30 г свіжих дріжджів;
- 200 г цукру;
- 3 яйця;
- 150 г масла;
- 3 ст. л. какао;
- 100 г шоколаду (краще чорного);
- 1 ч. л. ванільного цукру.
Приготування:
- Приготувати опару з теплого молока, дріжджів, 1 ст. л. цукру та 3 ст. л. борошна, дати постояти 20 хвилин.
- Яйця збити з цукром, додати опару, какао, розтоплене масло.
- Просіяти борошно, замісити тісто.
- Вмішати подрібнений шоколад.
- Залишити підніматися на 1,5 години.
- Викласти у форми, залишити на 30 хвилин.
- Випікати при 180°C 40 хвилин.
- Остудити, прикрасити шоколадною глазур’ю.
Безглютенова паска
Інгредієнти:
- 500 г рисового або кукурудзяного борошна;
- 300 мл молока;
- 30 г свіжих дріжджів;
- 150 г цукру;
- 3 яйця;
- 100 г масла;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 1 ч. л. ксантанової камеді;
- 100 г родзинок.
Приготування:
- Дріжджі розчинити у теплому молоці з ложкою цукру та залишити на 20 хвилин.
- Яйця збити з цукром, додати масло, ванільний цукор.
- Вмішати борошно, камедь, дріжджі, замісити тісто.
- Додати родзинки.
- Залишити підніматися на 1,5 години.
- Викласти у форми, дати піднятися 30 хвилин.
- Випікати при 180°C 35–40 хвилин.
Паска на сметані (бездріжджова)
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 200 г сметани;
- 3 яйця;
- 200 г цукру;
- 100 г масла;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 100 г родзинок.
Приготування:
- Яйця збити з цукром, додати розтоплене масло, сметану.
- Просіяти борошно з розпушувачем, вмішати в рідку масу.
- Додати ванільний цукор, родзинки.
- Викласти у форми.
- Випікати при 180°C 40 хвилин.
- Остудити, прикрасити.
Великдень – це особливе свято, і паска займає на ньому центральне місце. Незалежно від того, який рецепт ви оберете – традиційний дріжджовий чи більш сучасний варіант – головне, щоб випічка була приготовлена з любов’ю та гарним настроєм. Вдалих кулінарних експериментів та смачних свят!